Grietje (1751)

Grietje Jacobs

Ook wel genoemd: Grietie/Etie/Eetje/Eelje/Eltje en Jakobs

 

Geboren in Spijk 1751
Overleden 23 mei 1828, in huis nr 28 te Farmsum

 

Bijzonderheden: Ze is spinster van beroep. Getrouwd in 1770 in Spijk met Jan Wildriks / Wildricks (hij is gedoopt op 29-01-1751 in Holwierda). Ze krijgen 5 kinderen: Jacob, gedoopt 10-02-1771, Sijtje, gedoopt 27-09-1772, Wildrik, gedoopt 31-12-1775, Sijtje, gedoopt 22-09-1778, Hilje, gedoopt 10-11-1782

 

Ze wonen in- of gaan in Farmsum (gemeente Delfzijl) wonen.

 

Er is een grote kans dat Grietje en Jan getrouwd zijn in de Andreaskerk in Spijk (nb: de open toren was er in 1770 nog niet). De kerk is nog steeds te bezichtigen in Spijk.

 

Ik stel een vraag aan Grietje met de tijdmachine:
 

Grietje, kun je ons vertellen hoe de bevalling van Hilje ging op 10 november 1782?

 

"`t Joar was 1782, en de winter was kold en straf in ons lutje dörpke Spijk. Ik, Grietje, n simpel protestants vraauw, was in verwachten van ons viefde kind. Ons leven was nait makkelijk; Jan, mien man, waarkte haard op t laand, en ik zörgde veur t hoes en onze kinder. Noast t zörgen veur t hoes, was ik ook n spinster. Dat betekent dat ik wol, vlas of aander spul spon tot draden mit n spintol of n spinnewiel. t Was n gewoon beroep veur vraauwen in dij tied. Onze oldste dochter, Sijtje, was n grote hulp veur mie. Ze was tien joar old en hulpte mie mit de jongere kinder en t hoeswaark.

 

De doagen veur de geboorte waren zwoar. Ik vuilde mie möd en haar veul pien. Wie haren gain dokter in ons dörp, en de dichtstbiezijnde vroedvraauw woonde n poar dörpen wieder. Jan muik zok zörgen om mie en de baby, mor wie badden elke dag en vertraauwden op God om ons deur dizze lastige tied hèn te helpen.

 

Dou de dag van de geboorte der was, vuilde ik de eerste weeën vroug in de mörgen. Sijtje hoalde wotter en muik n waarm bed veur mie kloar. Jan ging gaauw op zuik noar de vroedvraauw, hopend dat ze op tied wezen zol. De uren gingen veurbie, en de pien wer heviger. Sijtje huil mien hand vast en badden soamen mit mie.

 

Tegen de oavend kwam de vroedvraauw endelk. Ze was n ervoaren vraauw en wos precies wat ze doun mos. Mit heur hulp en de steun van Jan en Sijtje, brocht ik noa n poar uur n gezonde dochter op de wereld. Wie nuimden heur Hilje, noar mien moeke.

 

De doagen noa de geboorte waren zwoar, mor mit de hulp van Sijtje en de zegens van God, knapte ik laangzoam op. Jan was zo trots op onze nije dochter en dankte God elke dag veur onze gezonde baby en dat ik de bevallen overleefd haar.

 

`t Leven in 1782 was nait makkelijk, veural nait veur n aarme protestants vraauw in n lutje dörpke as Spijk. Mor mit t geleuf, de liefde van mien gezin en de steun van onze gemainschop, wozzen wie dat wie elke oetdoagen aankunnen zol."

 

 


De kerk in Spijk (klik op de foto voor een kijkje in de kerk) N.B.: dit orgel en de preekstoel waren er toen niet, wel - als je rond gaat kijken - de 'bankbekroning', met 2 leeuwen dat aan de muur hangt. Dat heeft ze dus echt gezien!